Beneficiile unturilor si uleiurilor vegetale

Posted on April 19, 2013

Timp de secole , unturile si uleiurile vegetale au fost folosite pentru a calma, a hidrata, a trata diferite afectiuni și de a imbunatati aspectul pielii, precum și cel al scalpului, părului și unghiilor.

Știința de a formula produse sănătoase de îngrijire a intreg corpului constă în selectarea de uleiuri de bază și unturi folosite pentru a crea fiecare rețetă. Fiecare ulei natural și unt dă proprietăți unice produsului finit.

Va voi oferi cateva informatii culese despre cele mai utilizate unturi si uleiuri vegetale cat si beneficiile lor asupra pielii

Uleiul de cocos – Este unul dintre uleiurile de baza necesare producerii unui sapun natural de inalta calitate.El ajuta la obtinerea unui sapun 100% natural minunat , hitratant , tare, care face o spuma bogata, care curata pielea si o ingrijeste. Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, dar se topeste rapid in contact cu pielea. Poate fi utilizat ca atare in ingrijirea pielii (inclusiv cea a bebelusilor) si a parului ,fiind apreciat si pentru parfumul sau fin,exotic Uleiul de cocos simplu este un bun aliat al femeilor insarcinate, reusind sa previna aparitia vergeturile, daca este aplicat frecvent. Adauga cateva capsule de vitamina E in uleiul de cocos topit si obtii un tratament foarte hranitor pentru pielea uscata.Rezultate foarte bune s-au obtinut in tratarea acneei si eczemelor cu uleiul din nuca de cocos datorita proprietatilor sale naturale antibacteriene,antivirale si antifungice.Este bun pentru orice tip de ten,nu are contraindicatii,este hidratant,nutritiv,emolient,catifelant si contribuie la restaurarea barierei hidrolipidica,la prevenirea si tratarea ridurilor. Rezultate la fel de bune vei obtine si in tratarea parului subtire si fragil prin aplicarea unei masti cu ulei de cocos.Pune in palma cateva lingurite de ulei, maseaza pe scalp si pe toata lungimea parului, lasa sa actioneze cel putin 15 minute, apoi spala-te pe cap. Este medicamentul preferat al sportivilor si persoanelor care fac multa miscare pentru ca masajul medical nu este numai reconfortant, dar ajuta la controlul atent al kilogramelor in plus. Mai mult, intareste structura musculara si mareste performanta fizica. Substantele active sunt acizii continuti, cu numeroase proprietati antibacteriene si antioxidante. Tocmai de aceea, uleiul de nuca de cocos s-a folosit inca din cele mai vechi timpuri in medicina Ayurvedica precum un excelent remediu naturist.

Uleiul de masline – Este tot un ulei de baza necesar producerii unui sapun natural de inalta calitate, si probabil unul din cele mai bune. Acesta este încărcat cu vitamine, minerale si proteine. Sapunurile naturale si lotiunile ce contin acest ulei sunt ușoare și cremoase. Datorită proprietăţilor pe care le are, uleiul de măsline este o adevărată binefacere când vine vorba de îngrijirea pielii. Cremele anti-age pot fi înlocuite foarte uşor cu uleiul de măsline, deoarece diminuează ridurile şi hidratează tenul, regenerează , curăţă pielea si este un filtru UV natural. Uleiul de masline atrage umezeala si o pastreaza, creand la suprafata pielii un film permeabil, care permite pielii sa respire, sa transpire si in acelasi timp ii mentine hidratarea. Este potrivit si pentru pielea bebelusilor. Uleiul de masline confera stralucire parului uscat si deteriorat. Pentru acest tip de par este indicata o masca hidratanta pregatita dintr-un galbenus de ou si o lingura cu ulei de masline. Parul se maseaza cu acest amestec cu 20 de minute inainte de baieCompresele sau cremele cu ulei de masline hidrateaza si inmoaie stratul cornos de pe calcai Pentru sezonul friguros puteti sa va folositi de el si ca un gloss natural de buze, hidrateaza si face pielea mult mai elastica.

Uleiul de palmier - se obţine din miezul fructului de palmier african. Este un ulei bogat în vitamina E şi în carotenoizi, precursorii vitaminei A, ambele fiind antioxidanţi naturali, ce protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi. Este considerat unul din cele mai naturale uleiuri.Confera fermitate si mareste durata de viata a sapunului. Untul de shea - este un ingredient de nelipsit din tratamentele cosmetice naturale din întreaga lume, atât în zonele de baştină, cât şi în cele mai luxoase saloane occidentale.Untul de shea poate fi folosit pe întregul corpul; va furniza virtuţi hidratante pentru pielea uscată sau pentru protecţie solară. Acesta contine cantitati mari de vitamina A , E , F, K, minerale naturale, ce protejeaza pielea de razele UV si de efectele lor nocive (printre care si imbatranirea prematura a pielii).

Untul de shea (numit si unt de Karite) este extrem de bun pentru pielea uscata si imbatranita dar si pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni dermatologice: dermatite, eczeme, acnee sau psoriazis. Masca cu unt de shea pentru par este foarte hranitoare pentru parul uscat si casant Untul de shea este perfect si pentru bebelusi, mai ales ca il poti folosi atat in apa pentru baie cat si direct pe piele facandu-le masaj in zonele cu iritatii de la scutece. Untul de shea este bogat in substante nesaponificabile, asadar este excelent pentru a fi folosit la fabricarea sapunului 100% natural.

Untul de cacao – contine o cantitate impresionanta de antioxidanti care actioneaza pentru a preveni efectele nocive ale radicalilor liberi ce distrug celulele pielii si provoaca imbatranirea prematura; asta il face foarte util industriei farmaceutice si cosmetice ( fabricarea sapunului 100 % natural, crème pentru fata si corp, creme de protective solara, creme anticelulitice, etc.) Untul de cacao hidrateaza intens pielea - este bogat in grasimi care, in contact cu pielea sunt absorbite foarte repede, spre deosebire de alte produse de hidratare, nu blocheaza porii si permite pielii sa respire. Datorita continutului de vitamina A si E ajuta pielea sa se regenereza foarte repedeStimuleaza sinteza colagenului, reda elasticitatea si tonusul pielii.Folosind unt de cacao in mod frecvent, vei avea o piele mai moale, mai catifelata si mai hidratata. In combinatie cu untul de Shea, untul de cacao actioneaza eficient impotriva vergeturilor si a arsurilor. Untul de cacao previne varfurile despicate, da volum parului , il regenereaza si il revitalizeaza. Untul de cacao este ingredientul principal in cremele de protectie solara pentru ca asigura un bronz cafeniu, uniform si de lunga durata.

Uleiul de ricin – Uleiul de ricin provine din semintele plantei “ricinus” originara din Africa si India, unde se dezvolta sub forma unor arbori de 10-15 m. Uleiul de ricin are multiple proprietati care il fac un aliat al frumusetii si sanatatii pielii. Uleiul de ricin contine substante cu rol antiinflamator, precum acidul ricinoleic, substante emoliente, care stimuleaza productia de colagen a pielii. Este eficient in tratarea infectiilor ,iritatiilor si inflamatiilor pielii. Ajuta pielea sa absoarba vitamine si imbunatateste microcirculatia. Are un rol important in tratarea ridurilor, repararea si intinerirea pielii, contribuind la mentinerea aspectului neted al acesteia. Uleiul de ricin combate eficient caderea parului, prin aplicarea si masajul usor al scalpului cu ulei de ricin si este de asemenea tratamentul ideal pentru persoanele care doresc gene mai lungi si mai dese. Uleiul de ricin este un tratament care poate vindeca nedoritii negi. Se maseaza bine zona afectata cu ulei de ricin, cel putin o data pe zi, avand grija ca acesta sa intre bine in piele. Pentru ridurile fine din jurul ochilor sau de pe gît poţi masa zilnic puţin ulei de ricin pe pielea ridată. Uleiul de ricin poate fi folosit şi pentru a atenua petele de culoare şi pistruii de pe faţă. Pentru asta se masează în fiecare seară puţin ulei pe zonele afectate. Ulei de ricin este folosit în compoziţia produselor cosmetice, a săpunurilor, textilelor, medicamentelor, uleiurilor de masaj şi a altor produse de uz frecvent. Uleiul de ricin este un ingredient important in compozitia unui sapun 100 % natural pentru ca potenteaza efectele benefice ale altor uleiuri. Ajuta pielea sa absoarba vitamine si imbunatateste microcirculatia. Sapunul cu ulei de ricin se poate folosi cu rezultate foarte bune atat pentru spalarea pielii cat si pentru spalarea parului.

Uleiul din samburi de struguri - Toamna, dupa ce strugurii sunt folositi in diverse procese de vinificatie, samburii nu se arunca, ci se preseaza la rece obtinandu-se astfel un ulei special, usor transparent dar de nuanta galbena-verzuie, fara un miros aparte, insa cu un gust dulceag si placut, ulei la adresa caruia medicii nutritionisti si dermatologi au numai cuvinte de lauda. Este foarte valoros in ceea ce priveste frumusetea si intretinerea pielii. Are un efect tonic si revigorant asupra pielii, hidratand pielea si lasand-o elastica. Bogat in vitamina E, este un elixir pentru mentinerea tineretii pielii, dar si pentru prevenirea unor afectiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentari etc.). Masajul facut dupa baie cu ulei de samburi de struguri impiedica pierderea apei (mentinand hidratarea pielii), da stralucire si finete epidermei, intarziindu-i imbatranirea. Avantajul folosirii acestui ulei pe piele este acela de a fi absorbit rapid in piele si de a o hidrata perfect, nelasand-o deloc grasa. Uleiul din samburi de struguri are proprietati antivirale, antifungice si antibacteriene, proprietati care il fac un ulei ideal pentru producerea sapunului 100 % natural.

Uleiul de galbenele - Se obtine prin macerarea florilor de galbenele in ulei de masline . Este recomandat pentru utilizarea cosmetica in ingrijirea epidermei uscate si sensibile. Are actiune cicatrizanta, tonica, antiiritanta, de reducere a fragilitatii vasculare si îmbunatateste circulatia sanguina periferica. Se recomanda si in inflamatiile dermice si ale mucoaselor, in tratarea vanatailor. Are un puternic efect de regenerare a tesuturilor, este antiinflamator, vindeca arsurile si ranile. Folosit in compozitia unui sapun 100% natural,va rezulta un produs ce ingrijeste eficient pielea sensibila, uscata , crapata si iritata.

Uleiul de jojoba - Ceea ce-l face unic fata de alte uleiuri obtinute din seminte, este ca uleiul de jojoba este structural si chimic similar cu sebumul uman, produs de glandele sebacee ale pielii, deoarece in mare parte sebumul este compus din monoesteri de ceara. Uleiul de jojoba este non-toxic, non-comedogenic si non-alergenic. Acest lucru inseamna ca nu va astupa porii si nu va provoca reactii alergice. De asemenea, nu este iritant, astfel incat poate fi folosit in siguranta in jurul ochilor si pe piele. In plus, nu ofera senzatia de piele grasa atunci cand este aplicat pe tegumente, asa cum se intampla in cazul altor tipuri de uleiuri. Uleiul de jojoba este un antioxidant care protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care se presupune ca ar putea contribui sau chiar provoaca diferite boli cronice, cum ar fi cancerul. Uleiul de jojoba poate fi folosit ca si demachiant, deoarece nu irita ochii; ca si balsam de buze deoarece are proprietati hidratante si reparatoare; ca si balsam pentru par sau in compozitia produselor destinate ingrijirii parului, deoarece hidrateaza scalpul si ajuta la prevenirea matretii sau a altor afectiuni ale scalpului. Uleiul de jojoba este recomandat si pentru masaj datorita rolului sau non-comedogenic deoarece impiedica aparitia comedoamelor. Bogat in vitamina E, uleiul de jojoba previne pierderea elasticitatii pielii, mai ales atunci cand este aplicat cu regularitate pe ten. Gratie proprietatilor lui emoliente, uleiul de jojoba poate fi aplicat dupa epilat pentru calmarea pielii iritate si sensibile si de asemenea poate fi folosit ca adjuvant in tratarea psoriazisului, eczemelor, dermatitelor, neurodermitelor, acneei, arsurilor solare si durerilor articulare.

Uleiul de avocado - Uleiul de avocado se obţine prin presarea la rece a pulpei deshidratate de avocado. El contine vitaminele A, B, D, E, K, fier, zinc, magneziu, lecitină şi clorofilă. Are proprietăţi hidratante, emoliente, antirid, cicatrizante, antibacteriene. Este unul dintre cele mai active si mai eficiente ingrediente folosite in industria cosmetica. Uleiul de avocado regenereaza celulele , vindeca eczeme si diferite afectiuni ale pielii si scalpului. Avand un procent foarte mare de substante nesaponificabile este minunat de folosit in compozitia unui sapun 100% natural.

"Lumea naturala este un mare furnizor de unturi, uleiuri , macerate, plante cu proprietati minunate iar un formulator pregătit pentru a explora și experimenta poate găsi multe soluții inovatoare și atrăgătoare pentru consumator."

Read 9507 times Last modified on Friday, 19 April 2013 20:11
More in this category: « Adevarul despre sapun